Ekstra stor julesæk – fra ’St. Nicholas’ til Julemanden

Det er gået hen og blevet noget af en vandrehistorie, at Santa Claus røde dragt og hans sæk over nakken er designet af Coca-Cola! 1931 var året da Coca Cola først brugte julemanden i reklamer, og i dag udsendes fortsat cola reklamer i ’Santa Claus’ billede. Men det er noget vrøvl, at ’Santa’ og hans udstyr er Coca Colas opfindelse. Han har i århundreder eksisteret i forskellige steder på jorden. Og han har altid holdt til i det kolde Nord. Længe før colaen så dagens lys, gjorde St. Nicholas i de Nordamerikanske kulturer sig bemærket i sine røde bispeklæder.

julesæk

Julemanden og St. Nicolas

St. Nicholas var en biskop, der i det fjerde århundrede e.Kr. levede i Myra i Lilleasien eller det nuværende Tyrkiet. Han var en meget rig mand, fordi hans forældre døde, da han var ung og efterlod ham en masse penge. Han var også en meget venlig mand, og han havde ry for at hjælpe de fattige og give hemmelige gaver til folk, der havde brug for det. I det 16. århundrede i Europa blev historier og traditioner om St. Nicholas  upopulære. Men da der fortsat skulle leveres gaver til børn i julen, blev han i England kaldt ‘Father Christmas’, en figur kendt fra gamle børns historier. I Frankrig, blev han kendt som ”Père Noël” og i Tyskland som »Kristus barnet”. I de tidlige USA var hans navn ‘Kris Kringle “. Senere hollandske nybyggere i USA tog de gamle historier om St. Nicholas op og Kris Kringle blev til “Sinterklaas” eller “Santa Claus” i de angelsaksiske kulturer!

Julemanden i nyere tid

St. Nicholas blev igen populær i den victorianske æra, hvor forfattere, digtere og kunstnere opdagede de gamle historier på ny. I den Victorianske tid i England, bar han en række farver (rød, grøn, blå og brun pels), men julemandens røde farve var altid hans foretrukne! I januar 1863 udgav magasinet ’Harpers Weekly’ den første illustration af St Nicholas. Det er her julemanden begynder at udvikle sin store mave og stil med det røde og hvide tøj han bærer i dag. Den 1. januar 1881 publicerede ’Harpers Weekly’  det mest berømte billede af en piberygende Santa med en stor rød mave og en arm fuld af legetøj! Armen fyldt med legetøj blev i senere illustrationer erstattet af den store gavesæk på nakken. Illustrationerne af julemanden veksler. Snart bærer han alle gaverne synligt i favnen, snart i en sæk. julesæk er en nyere tilføjelse til legenden. Det er derfor vi i dag i julehandlen fortsat ser sækken med gaver  som en del af julen.